BBC micro:bit verzia 2

Tento mesiac Micro:bit Educational Foundation zverejnila novú verziu populárneho micro:bitu, ktorá obsahuje niekoľko nových funkcií. To samozrejme prinieslo množstvo otázok súvisiacich s prechodom na novú verziu micro:bitu, ktoré sa pokúsim zodpovedať v tomto príspevku.

Čo nové prináša micro:bit V2?

Začnime s tým, aké nové funkcie micro:bit V2 ponúka. Sú to najmä:

  • Integrovaný reproduktor na prehrávanie melódií
  • Integrovaný mikrofón (rozpoznáva úroveň hluku v okolí)
  • Logo micro:bitu vie rozpoznávať dotyk prstom (slúži ako „tretie tlačidlo“)
  • Nový, energiu šetriaci mód, vďaka ktorému je možné nechať pripojené batérie
  • 3.3V regulátor dokáže poskytnúť až 200mA prúdu pre pripojené zariadenia
  • Viac RAM aj Flash pamäte

Nový micro:bit má aj zopár „kozmetických“ zmien – napríklad „vykrajované“ kolíky či zvýraznenú anténu na Bluetooth komunikáciu. Podrobnú špecifikáciu nájdete tu.

BBC micro:bit verzia 2. Zdroj: Micro:bit Educational Foundation

Budú na novom micro:bite fungovať programy a hardvérové doplnky pre pôvodný micro:bit?

Áno, všetky existujúce programy budú fungovať aj na novom micro:bite. Ak ale máte na počítači uložené .hex súbory, tak ich budete musieť nahrať naspäť do prostredia MakeCode a stiahnuť si novovygenerovaný .hex súbor. Tento novostiahnutý súbor bude fungovať aj na pôvodnom micro:bite aj na novom micro:bite. To isté platí aj pre online Python editor.

Čo sa týka hardvérových doplnkov, dosiahnuť sto percentnú kompatibilitu môže byť náročnejšie, nakoľko takéto doplnky sú vyrábané desiatkami rôznych výrobcov. Cieľom Micro:bit Educational Foundation je, aby pre pôvodné micro:bity fungovalo všetko tak, ako doteraz.

Čo ak mám pôvodné micro:bity?

Prirodzene sa vynára otázka, čo robiť, ak máte zakúpené pôvodné micro:bity. V skratke – nemusíte robiť vôbec nič. Pôvodný micro:bit bude stále plne funkčný, všetko, čo sa s ním dalo robiť doteraz, bude fungovať naďalej. Zároveň k nemu existuje obrovské množstvo návodov, videí a metodík, čiže v niektorých prípadoch môže byť ešte vhodnejší ako nový micro:bit.

Kým nový micro:bit ponúka niekoľko vylepšení a nových funkcií, žiadne z nich nie sú až tak zásadné, aby znamenali, že musíte nevyhnutne prejsť na nový micro:bit. Napríklad v prípade prehrávania hudby je možno ešte vhodnejšie (a hlavne názornejšie) pre žiakov, ak si pomocou krokosvorkových káblikov pripoja externý reproduktor a tým sa naučia, ako funguje 3,5mm JACK.

Strojové učenie a Umelá inteligencia

Vďaka rozšírenej RAM a Flash pamäti bude na micro:bite možné robiť „náročnejšie“ aktivity, ako napríklad strojové učenie či umelú inteligenciu. K tomuto ale Micro:bit Educational Foundation ešte nezverenila podrobnejšie informácie, môžeme ich čakať až v priebehu roka 2021. Predpokladám však, že takéto aktivity sa budú týkať najmä stredných škôl.

Zhrnutie

Napriek nadšeniu z novej verzie táto zmena ovplyvní výučbu s micro:bitmi na základných školách iba minimálne. Na stredných školách bude citelnejšia zmena iba v prípade, ak sa rozhodnete časom robiť so žiakmi strojové učenie alebo umelú inteligenciu, ktorých podoby sú ale teraz ešte neznáme.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa ich spýtať na forum.python.sk

Predná strana pôvodného a nového micro:bitu. Zdroj: Micro:bit Educational Foundation
Zadná strana pôvodného a nového micro:bitu. Zdroj: Micro:bit Educational Foundation
Porovnanie pôvodného a nového micro:bitu. Zdroj: Micro:bit Educational Foundation

Pridané dňa 26.10.2020 - Marek Mansell

O autorovi

Marek Mansell je zanieteným edukátorom, organizátorom a experimentátorom. Pracuje na projekte Učíme s Hardvérom, spoluorganizuje PyCon SK, študuje na FIIT STU a pomáha s produkciou na Festivale Atmosféra.