Rozposlali sme 1000 ochranných štítov do 93 domovov seniorov

Keď na jar vypukla korona kríza, vedeli sme, že chceme pomáhať tým, ktorí musia čeliť vírusu v pomyselnej prvej línií. Správy zo sveta aj z domova nás nenechávali chladnými. Z informácií, ktoré sme mali z médií, sme vedeli, že zdravotníkom chýbajú základné ochranné pomôcky. Situácia sa zhoršovala a prvých nakazených hlásil Domov sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. Vnímali sme, že chceme pomôcť najmä týmto skupinách ktorých vírus najviac ohrozuje.

Celkovo sme rozposlali štíty do 93 zariadení

Na 3D tlačiarni sme skúsili vytvoriť vlastný model ochranného štítu, prešiel testovaním a vylepšením, aby bol napríklad vhodný aj pre ľudí s okuliarmi. Hľadali sme možnosti, ako poskytnúť ochranné štíty tam, kde to bude potrebné. Získali sme granty z Nadácie Orange, Nadácie Henkel a Kto pomôže Slovensku, z týchto peňazí sme mohli pokryť materiál na 1 000 kusov štítov. Vytvorili sme prihlasovací formulár a rozposlali ho do všetkých DSS na Slovensku. V priebehu troch dní sa prihlásilo 93 DSS s požiadavkou na 1845 štítov.

Snažili sme sa štíty prerozdeliť čo najviac spravodlivo– tak, aby boli kusy ochranných štítov rovnomerne v každom kraji, prihliadali sme aj na počet klientov či počet ľudí v tzv. A tíme. A tím mali vypracované všetky DSS, patrili doň opatrovatelia, ktorí by v prípade nákazy ostali v zariadeniach spolu so seniormi v bezprostrednom kontakte. Snažili sme sa čo najskôr vyhodnotiť dotazníky a posielať štíty tam, kde boli potrebné.

Pre nás to znamenalo mať 3 kusy 3D tlačiarní zapnutých takmer nonstop, tlačili sme denne 20 - 22 hodín, kontrolovali kvalitu tlače, prípadne obrusovali hrany, lepili mäkké časti na polstrovanie pre pohodlnosť nosenia, vyrezávali a obrusovali priehľadné časti štítov, zakladali dierkované gumičky, balili a odosielali. Tento proces u nás prebehol 1 000 - krát :)

Čítanie májových listov v jednom zo zariadení sociálnych služieb

Okrem toho sme sa seniorom rozhodli pomôcť aj nemateriálne. Počas korony boli v týchto zariadeniach zakázané návštevy, a my sme chceli potešiť aj klientov zariadení. Rozhodli sme sa zorganizovať podprojekt, ktorý dostal romantický názov - Májový list seniorom. Mottom “Pomáhať je jednoduché, naozaj!”, sme vyzvali aj tých najmenších na pomoc. Poprosili sme, aby nám poslali elektronické listy a obrázky, tie sme vytlačili a odoslali v krabici spolu s ochrannými štítmi.

Na naše potešenie sa zapojili nielen deti s rodičmi, ale aj 14 škôl. Listov od detí sme dostali 129 písaných či kreslených. Všetky listy si našli svojich majiteľov.

Prekvapilo nás, akú pozitívnu odozvu listy mali. Chodili nám fotky z DSS a najväčším prekvapením bol list od dôchodcu, ktorý deťom odpísal.

List deťom

Deťom sme za pomoc odoslali diplomy spolu s informáciami, kam listy putovali. Školy získali čestné uznanie.

Sme radi, že sme mohli našimi projektami prispieť v boji s koronavírusom. Ďakujeme našim partnerom, ktorí nám finančne prispeli: Nadácia Orange, Nadácia Henkel a Kto Pomôže Slovensku. Taktiež ďakujeme firme Accenture, ktorá nám pomáhala tlačiť 3D štíty a prispela nám 100 kusmi farebných držiakov na ochranné štíty. Ďakujeme!

Celý zoznam podporených zariadení a ďalšie informácie nájdete na stránke projektu

Pridané dňa 10.8.2020 - Nika Klimová, Bibiána Kleinová, Marek Mansell